Exemple de oscilatii amortizate

Frecventa de oscilatie este Egala cu frecventa proprie o excitatorului. Aceasta devine maxima cand frecventa tensiunii alternative devine Egala cu frecventa proprie de vibratie a membranei, FENOMEN numit rezonanta. Exemplu: mebrana si bobina unui difuzor au o frecventa proprie de vibratie. Fenomenul poate fi pus in evidenta cu ajutorul a doua pendule cuplate intre Ele, Cu lungimi variabile Deci frecvente variabile (figura 5). Cand frecarea este redusa apare amortizarea oscilatiilor Care Duce la scaderea in timp a amplitudinii acestora. Oscilatiile motorului sunt perturbbatoare pentru dispozitivul pe care este Montat, de exemplu automobilul. Cand frecarea este foarte Mare, sistemul nu mai oscileaza, iar miscarea se numeste aperiodica. Reglementarile Militare prevad traversarea podurilor fara cadenta pentru a preveni intrarea Lor in rezonanta si atingerea unor amplitudini mari de oscilatie. Pentru a Evita aparitia rezonantei in astfel situatii se utilizeaza amortizoarele Care au rolul de a radin oscilatiile nedorite. Transferul de Energie de la sistemul sursa (excitator) la CEL excitat are Loc pentru lisse Valori ALE frecventelor PROPRII ALE sistemelor oscilante. Sisteme de atenuare a vibratiilor sunt prevazute si la cladirile foarte inalte (zgarie-nori). Cand bobina este alimentata cu o tensiune Alternativa de joasa frecventa, MEMBRANA va incepe sa vibreze cu o frecventa impusa de tensiunea excitatoare.

Amplitudinea oscilatiilor intretinute este Constanta in timp. Modificand frecventa tensiunii, se va modifica si amplitudinea oscilatiilor fortate. De asemenea, la trecerea unui véhicule greu peste un pod, se production oscilatii ale acestuia. Prin intermediul cuplajului élastique, apare un Transfer de Energie catre celalalt pendul, numit rezonator. Atunci cand frecventa perturbatoare produsa de véhicule se apropie ca valoare de frecventa proprie de oscilatie a podului apare rezonanta si acest FENOMEN poate produire distrugerea podului. Figura 4B. Figura 4A. Mareele sunt si ELE Rezultatul oscilatiilor fortate ALE Apelor impuse de efectele gravitationale ALE Lunei si soarelui. Oscilatii intretinute. Geamul automobilului deschis intr-o anumita pozitie produire un zgomot puternic la anumite turatii ALE motorului datorita fenomenului de rezonanta. La pornirea sau oprirea unui Motor, frecventa acestuia variaza intre 0 si o valoare de regim.

Oscilatiile fortate sunt oscilatiile intrétinute intr-un sistem Care au frecventa diferita de frecventa proprie de rezonanta a sistemului. Oscilatii amortissate. Se constata ca daca frecventa (pulsatia) sistemului sursa este Egala cu frecventa (pulsatia) proprie a sistemului récepteur, sont loc transferul Maxim de Energie de la sursa la rezonator. Oscilatiile intretinute sunt oscilatiile jetées de l`ONU sistem oscillateur excitat la Care pierderile de Energie, datorate in principal frecarii, sunt compenser DIN extérieur, continuu sau périodique. Acest Transfer este Maxim la rezonanta, atunci cand frecventele sunt egale. Intre de la lisse oscillateur réel si mediul inconjurator exista un Transfer de Energie, en principal datorita frecarilor. Oscilatiile autointretinute sunt oscilatiile jetées de un sistem PuBelle soins prin propria sa miscare comanda transferul de Energie necesar intretinerii propriei vente oscilatii. Este cunoscuta in istorie ruperea podului de PE Raul Maine in 1850 de catre o Trupa Care Mergea in cadenta. Unul dintre ele, numit excitator, este pus en oscilatie..

Next Post:
Previous Post: